smart-cities-7591smart-cities-7591

Ενημέρωση από την εκδήλωση με το Ε.Α.Π για την σχέση αυτοδιοίκησης και Κ.ΑΛ.Ο

Ο “Συντονισμός Φορέων ΚΑλΟ Αθήνας”, ένωση φορέων ΚΑλΟ παναττικής εμβέλειας, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), διοργάνωσαν την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2019 εκδήλωση για την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑλΟ), εστιασμένη στους σχεδιασμούς για τον Δήμο Αθηναίων κατά την ερχόμενη νέα δημαρχιακή θητεία.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προωθηθεί η ΚΑλΟ στην ατζέντα των υποψηφίων για τον Δήμο Αθήνας και να γίνει κατανοητή η σημασία της και η βαρύτητά της στην τοπική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση δομήθηκε σε δύο μέρη: στο πρώτο παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση με καλεσμένους την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, την ΕΕΤΑΑ – ως θεσμικό επιστημονικό σύμβουλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο δεύτερο μέρος κλήθηκαν παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την δημοτική αρχή της Αθήνας στις ερχόμενες εκλογές να τοποθετηθούν ως προς την ΚΑλΟ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Ειδικός Γραμματέας ΚΑλΟ, κ. Ε. Νικολαΐδης ο οποίος και παρακολούθησε την εκδήλωση μέχρι το τέλος της. 

Η περιφερειακή σύμβουλος κα. Δανιά, εκ μέρους της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου παρουσίασε εκτενώς  τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ΚΑλΟ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια έχει προς διάθεση πόρους για την ανάπτυξη της ΚΑλΟ μέσω του ΕΣΠΑ, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ακολούθησε  ένας συνοπτικός απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου Αθηναίων από τον κ. Γ. Κεράνη, (ΕΑΤΑ), σχετικά με την προαγωγή της  ΚΑλΟ, τονίζοντας την ανάδειξη της Στοάς Εμπόρων ως ένα παράδειγμα ορθής πρακτικής για την τοπική αυτοδιοίκηση, ως προς την εφαρμογή του νόμου για διάθεση χώρων σε φορείς ΚΑλΟ και ειδικότερα ως προς την υιοθέτηση της μεθοδολογίας και των κριτηρίων επιλογής που ανάπτυξε ο Δήμος Αθηναίων.

Ο καθηγητής κ. Κ. Καβουλάκος (ΑΠΘ – ΕΑΠ)  μίλησε για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ για την ΚΑλΟ, συνέχισε με παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού καταλήγοντας ότι ακόμη βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα της ΚΑλΟ στην Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον κ. Δημήτρη Φεγγίτη από την ΕΕΤΑΑ  που ανέπτυξε την σκοπιμότητα προώθησης της ΚΑλΟ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και πρωτοβουλίες από την Θεσσαλία.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης συμμετείχαν τρεις δημοτικές παρατάξεις:  η “Αθήνα Ψηλά” με την κ. Άννα Ροκοφύλλου, η “Ανοιχτή Πόλη” με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Νάσο Ηλιόπουλο και η “Οίκο Αθήνα” με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γιάννη Τσιρώνη. 

Η συζήτηση και στα δύο πάνελ αναπτύχθηκε σε βάθος και συνέβαλε θεωρούμε ουσιαστικά, ώστε να προωθηθεί η ΚΑλΟ στην ατζέντα των δημοτικών παρατάξεων.  Και οι τρεις δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν στη σημασία της ΚΑλΟ για τον Δήμο Αθηναίων συγκλίνοντας προγραμματικά. Επισημάνθηκε το πόσο ελάχιστα γνωστή είναι η έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας στην πλειοψηφία των πολιτών και  αντίστοιχα άγνωστη η αντίληψη της ΚΑλΟ ως μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Υπήρξε συμφωνία για δημιουργία αγορών ΚΑλΟ, είτε ως υπαίθριες αγορές, όπως πρότεινε ο κ. Τσιρώνης, είτε ως συγκεκριμένοι χώροι, όπως ανέπτυξε ο κ. Ηλιόπουλος και κατέληξε η κα. Ροκοφύλλου.  
Από την παράταξη της “Αθήνα Ψηλά” αναφέρθηκε ο  σχεδιασμός αξιοποίησης του Ελαιώνα με παροχή χώρων σε φορείς ΚΑλΟ, η δημιουργία ‘πράσινων σημείων’  και το ότι πρέπει να στηριχθεί δυναμικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Προτάθηκε η δημιουργία γραφείων για την ΚΑλΟ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, συμπληρώνοντας την πρόταση του κ. Ηλιόπουλου για ανάπτυξη της ΚΑλΟ σε κάθε γειτονιά.
 

Η “Ανοιχτή Πόλη” έχει ενσωματώσει προγραμματικά την ΚΑλΟ ως εργαλείο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης και εστίασε στην αξιοποίηση της αδιάθετης κτηριακής περιουσίας του Δήμου Αθηναίων για αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος θα θέσει κριτήρια για δωρεάν παραχώρηση κτηρίων σε φορείς ΚΑλΟ και θα παρέχει χώρους σε Ενώσεις που τους εκπροσωπούν, αναφέροντας επίσης και άλλες δυνατότητες, όπως π.χ. την διάθεση εκμετάλλευσης χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στο Δήμο και σήμερα είναι κλειστοί.  Δεσμεύτηκε να ενταχθεί η ΚΑλΟ στο οργανόγραμμα του Δήμου και πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες μικροχρηματοδότησης φορέων ΚΑλΟ.

 Ο κ. Τσιρώνης ανάλυσε τις δυνατότητες συμβολής της ΚΑλΟ στη διαχείριση απορριμμάτων και οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν στην δημιουργία Πράσινων Σημείων με διαχείριση από φορείς ΚΑλΟ, υπό προϋποθέσεις. Η παράταξη “Οικο Αθήνα” εμβάθυνε στην εμπλοκή της ΚΑλΟ στη βοήθεια των πολιτών, στην προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων και στην παραγωγή ενέργειας, επισημαίνοντας αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα. 

 Συμφωνήθηκε από όλες τις παρατάξεις πως μια ασφαλής πόλη είναι οι ζωντανές γειτονίες της και πως σε τοπικό επίπεδο οι φορείς ΚΑλΟ μπορεί να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ακριβώς για αυτόν το λόγο επισημάνθηκε η ανάγκη συνεννόησης του Δήμου με Ενώσεις φορέων ΚΑλΟ και ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε μια μόνιμη θεσμική συνεργασία, όπως και η ‘Αθήνα Ψηλά’.

Καταλήγοντας, πρέπει να σημειωθεί,  πως πρώτη φορά γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία  σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ήδη έχουμε προτάσεις και από άλλους δήμους να μεταφέρουμε την συζήτηση και σε αυτούς. Όλοι συμφώνησαν ότι:

  • το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και δίνει δυνατότητες σχεδιασμού πολιτικών υπέρ της ΚΑλΟ
  • είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η προώθηση της ΚΑλΟ σε τοπικό επίπεδο
  • οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης ευκαιριών προώθησης της ΚΑλΟ.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής