imagesimages

Ατζέντα του Συντονισμού για τη συνάντηση με Υπουργό Εργασίας (8.1.2019)

Διαβάστε παρακάτω την ατζέντας της επερχόμενης συνάντησης με την υπ. Εργασίας κ. Αχτσιόγλου

α) Ενημέρωσή μας για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων ενίσχυσης  υφιστάμενων και νέων φορέων ΚΑλΟ . 

β) Αίτημα συνεργασίας του Συντονισμού Φορέων ΚΑλΟ Αθήνας με το Υπουργείο Εργασίας σε τακτή βάση, ως φορέας εκπροσώπησης ενεργών οικονομικά φορέων ΚΑλΟ, για την διατύπωση γνώμης και την μεταφορά αιτημάτων και προβληματισμών από το πεδίο της ΚΑλΟ.


γ) Πρόταση για διερεύνηση της δυνατότητας σχεδιασμού κινήτρων για την προώθηση των συναλλαγών μεταξύ φορέων ΚΑλΟ, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του πεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συντονισμός Φορέων ΚΑλΟ Αθήνας προτείνει, ενδεικτικά,  να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης του ΦΠΑ των ενδο-ΚΑλΟ συναλλαγών με εργαλείο αναπτυξιακών κινήτρων που θα αξιοποιηθεί μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.


δ) Ενίσχυση του πεδίου της ΚΑλΟ μέσω ανοικτών διαδικασιών ανάθεσης για την υλοποίηση εκδηλώσεων, μελετών, αξιολογήσεων κ.α. του Υπουργείου Εργασίας.


ε) Εκδήλωση της πρόθεσης συνεργασίας του Συντονισμού με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Γραμματεία ΚΑλΟ για την διαμόρφωση εύχρηστου και αξιόπιστου εργαλείου κοινωνικού αποτυπώματος / αντικτύπου για κοινή χρήση από το πεδίο της ΚΑλΟ.


στ) Αίτημα παραχώρησης χώρου του “Συντονισμού Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Αθήνας” επαρκούς για την στέγαση  γραφείων (έδρας) και χώρων  εκπαιδεύσεων και εκδηλώσεων – Ευρύτερη πολιτική Υπ. Εργασίας για παραχώρηση στέγης σε φορείς ΚΑλΟ.

ζ) Συζήτηση για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λειτουργούντες φορείς ΚΑλΟ:

  • Τροποποίηση του Άρθρου 3 παρ.4 του  Ν. 4430/2016 σχετικά με την υποχρέωση  υποχρεωτικής μισθολογικής δαπάνης, από τη δεύτερη χρήση λειτουργίας του, να παρουσιάζει ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας τουλάχιστον ίση με το 25% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης. Αυτό θέτει εκτός πλαισίου ΚΑλΟ,  όλους τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με το χοντρικό εμπόριο (προμηθευτικοί, καταναλωτικοί, κ.α) αφού το 25% του τζίρου υπερβαίνει το ποσοστό κέρδους. Επίσης υποχρεώνει το φορέα σε ζημία στην περίπτωση που ένα έτος με μεγάλο τζίρο ακολουθείται από έτος με μικρό τζίρο, αφού στο δεύτερο έτος υποχρεώνεται σε μισθολογικό κόστος με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου. 
  • Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων που συμμετέχουν σε προγράμματα καινοτομίας του ΕΣΠΑ 2014-2020, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο θέμα επιλεξιμότητας αμοιβών των μελών τους και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου  Οικονομικών ώστε να τροποποιηθούν οι όροι επιλεξιμότητας αμοιβών εργαζομένων για την περίπτωση των Συνεταιρισμών Εργαζομένων. 
  • Σχετικά με τα κέντρα στήριξης ΚΑλΟ, στη περίπτωση που θα υπάρξει δεύτερη πρόσκληση, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ένταξη του συνόλου της  χρηματοδότησης στο καθεστώς de minimis. 
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία / σχέση με τραπεζικά ιδρύματα. 

Πολλοί λειτουργούντες φορείς ΚΑλΟ αναφέρουν σοβαρά προβλήματα συνεργασίας με τράπεζες σε θέματα επιχειρηματικών δανείων και έκδοσης εγγυητικών επιστολών.  Αντίστοιχα αναφέρονται προβλήματα για την συνεργασία φορέων ΚΑλΟ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ποιες οι εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.

Για το Δ.Σ. του Συντονισμού Φορέων ΚΑλΟ Αθήνας

Η Πρόεδρος

Άννα Κονιωτάκη