Βαγόνι

Χολαργός

Σαρανταπόρου & Μέτωνος

6974480878

[email protected]

Τι είναι ένα βαγόνι στη μέση του πουθενά;

Το βαγόνι μας είναι μια ιδέα που γεννήθηκε χρόνια πριν, όταν η παρέα μας βρισκόταν, συζητούσε κι αναζητούσε στο Χολαργό ένα χώρο που να την εκφράζει, αλλά δεν τον έβρισκε… Η ιδέα μας έγινε πραγματικότητα με πολύ κόπο, σκέψη και συλλογική δουλειά και πήρε τη μορφή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Δεν είναι, λοιπόν, ένα εγχείρημα με ατμομηχανή το κέρδος, που υποστηρίζει τη βιομηχανία της διασκέδασης αλλά τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες για επικοινωνία, έκφραση, για ποιοτική μη βιομηχανοποιημένη τροφή,
προμηθευμένη απευθείας από παραγωγούς –όσο αυτό είναι δυνατόν- χωρίς μεσάζοντες.

Ποιοι είναι οι επιβάτες του βαγονιού;

Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι με σκοπό το βιοπορισμό τους και τη διάδοση της ιδέας της αυτοδιαχείρισης. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ τους, η γνώμη όλων μετράει το ίδιο και κάθε απόφαση παίρνεται μέσα από διάλογο και συνελεύσεις. Στο βαγόνι δεν υπάρχουν αφεντικά και υπάλληλοι αλλά απλώς συνεργάτες, που εργάζονται με τους ίδιους οικονομικούς όρους και κάτω από τις ίδιες εργασιακές συνθήκες. Η λογική της κολλεκτίβας, δηλαδή του συνεταιρισμού, είναι η απάντηση στον τρόπο με τον οποίο κινείται και λειτουργεί σήμερα η παγκόσμια οικονομία, δηλαδή είναι αντίθετη στην κυριαρχία της επιδίωξης με κάθε θυσία του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών, των εργαζομένων και του παγκόσμιου φυσικού περιβάλλοντος, στην κυριαρχία του κεφαλαίου επί της εργασίας και των κερδών σε βάρος των ανθρώπων.

Ποιος είναι ο προορισμός;

Η αλληλέγγυα οικονομία που σέβεται έμπρακτα το περιβάλλον και τον άνθρωπο, η δημιουργικότητα, η αλληλοϋποστήριξη, η συνεργασία, η αγάπη όχι μόνο για την τοπική κουλτούρα αλλά και για κάθε κουλτούρα του κόσμου, κοντολογίς η ανάδειξη του διαφορετικού. Όλα αυτά προσπαθούμε να γίνονται πράξη τόσο μέσα απ’ τον τρόπο που «κινείται» το βαγόνι, όσο κι από τις «στάσεις» που θα κάνει με τις εκδηλώσεις του στον πολιτισμό. Το όραμά μας είναι η δημιουργία πολιτισμού από εμάς τους ίδιους και όχι η «κατανάλωση» της μαζικής κουλτούρας που διαδίδουν τα ΜΜΕ με αντίτιμο το χρήμα.

Το ταξίδι…

Με τέτοιον προορισμό χρειαζόμαστε κι άλλους συνεπιβάτες να ταξιδέψουμε μαζί, βγαίνοντας από το σκοτεινό τούνελ της εποχής μας στο ξέφωτο.

Άλλωστε, όπως λέει κι ο ποιητής σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι…

December ’13Όλα τα μέλη